Kuchyňu treba pravidelne čistiť, je to hniezdo baktérií

27.05.2014, ABC-bývanie.sk | Otázky a odpovede

Domácnosť sa gazdinky snažia udržiavať v takej čistote, ako sa len dá. Aj tak je však dobré vedieť, na čo si dávať pozor najmä tam, kde najčastejšie prichádzame do styku s potravinami. V kuchyni.

Kde v domácnosti je podľa vás najviac baktérií? Zachytila som o tom niečo v televízii a pravdupovediac, až ma vtedy zamrazilo.
Petra H., Košice

Odpovedá Lenka Hurná, špecialistka výrobnej legislatívy spoločnosti Unilever pre značky Cif a Domestos

 Možno vás to prekvapí, ale najväčším kráľovstvom baktérií je kuchyňa. Najviac ich je totiž práve na mieste, kde varíme a jeme. Najväčším problémom v kuchyni sú špongie, handričky a utierky. Kombinácia tepla, vlhka a zvyškov potravín je ideálna na to, aby sa baktérie čulo množili. Ďalším rizikovým miestom je pracovná doska na kuchynskej linke, drez a vodovodné batérie.

Svoju pozornosť by sme teda kuchyni mali venovať nielen pri pravidelnom týždennom upratovaní, ale aj priebežne. S každodenným rýchlym upratovaním vám pomôže napríklad čistiaci sprej Cif Kuchyňa. Stačí ho jednoducho nastriekať na znečistené miesto, zotrieť vlhkou handričkou a špina je ihneď preč. Špongie na riad je vhodné meniť aspoň raz týždenne. Každý tretí deň by sa potom mali vymeniť aj utierky na riad a handrička na utieranie pracovnej dosky. Umývanie riadu, utieranie pracovnej dosky a rúry so sporákom je pre väčšinu z nás každodennou samozrejmosťou.

Zároveň je dôležité správne zaobchádzať s čerstvými a tepelne upravenými potravinami, ktoré by nemali prísť vzájomne do kontaktu. Nezanedbateľné sú aj lopáriky a pracovné plochy, kde by sme nemali naraz pracovať so surovým a s tepelne opracovaným mäsom či s umytou a neumytou zeleninou a podobne.

Foto: Unilever

Podobné články