Potraviny v chladničke budú dlhšie čerstvé, ak sa správne uložia
Teplota v chladničke nie je všade rovnaká, preto aj uloženie potravín v nej má svoje pravidlá. Ak ich ovládate, obsah chladničky zostane dlhšie čerstvý. A zároveň si chránite vlastné zdravie.
Chladnička nemá vnútri konštantnú teplotu. V nesprávne chladených potravinách sa tak môže tvoriť napríklad histamín, ktorého konzumácia má neblahý vplyv na ľudský organizmus, ba spôsobuje až vážne alergické reakcie. Základom správneho chladenia je využitie teplotných rozdielov v chladničke, vďaka čomu sa dá dosiahnuť optimálna skladovacia teplota potravín.
Ideálna hodnota 3 až 5 °C býva v strednej časti chladničky. Sem umiestňujeme mliečne výrobky, dezerty, nealkoholické nápoje, pivo a varené jedlá. Smerom nahor a dolu od tejto oblasti sa teplota chladenia mení. Najnižšia – nula až 2 °C, sa dosahuje v tzv. čerstvej alebo nulovej zóne chladničky, ktorá je tesne nad zásuvkou určenou na skladovanie ovocia a zeleniny. Vďaka nízkej teplote je tento priestor vhodný na ukladanie čerstvého mäsa či mäsových výrobkov a rýb. Vo vrchnej časti chladničky s teplotou 8 °C je vhodné skladovať konzervované jedlo či víno.
Využiteľný priestor chladničky rozširujú police na vnútornej strane dverí s teplotou 5 až 8 °C. Vrchná časť tejto zóny slúži najmä na chladenie vajíčok, masla či syra, spodná časť zasa na nápoje a plechovky. Zásuvka na dne chladničky s teplotou 3 °C predstavuje špeciálne oddelený priestor. Niektoré modely na trhu majú v tejto časti aj integrované LED osvetlenie. Jeho účelom je predĺžiť fotosyntézu v uskladnenom ovocí a zelenine, čím si zachovávajú obsiahnuté vitamíny a antioxidanty.
Chladenie potravín
• Neprepĺňajte chladničku. Medzi jednotlivými potravinami treba udržiavať voľné medzery na dostatočnú cirkuláciu vzduchu.
• Počas teplých letných mesiacov je vhodné nastaviť teplotu v chladničke o niečo nižšiu ako v zime.
• V chladničke môžete skladovať aj kávu. Chlad jej prospieva, pomáha udržať charakteristickú arómu.
• Nikdy nedávajte do chladničky ešte teplé jedlo. Teplo sa prenesie aj na okolité potraviny. Zvyšujete tak spotrebu chladničky a riskujete, že sa pokrmy pokazia.
• V snahe udržať všetko čerstvé sa do chladničky dávajú aj potraviny, ktorým to vôbec neprospieva. Svoju kvalitu tu strácajú paradajky, uhorky, exotické ovocie či dokonca chlieb.
• Nedozreté ovocie a zelenina do chladničky nepatria vôbec. Nechajte ich dozrieť pri izbovej teplote a až potom šup s nimi do chladu.
• Osvojte si metódu FIFO (First-In-First-Out). Spočíva v tom, že nakúpené potraviny sa ukladajú v chladničke za už uskladnené. Zachovaním tejto postupnosti znížite množstvo vyhodených jedál, ktoré prekročili dátum spotreby.
• Surové mäso skladujte na najnižších poličkách v uzatvorenej nádobe a aby vydržalo dlho čerstvé, zalejte ho olejom.
Ďalšie rady a odporúčania možno nájsť TU.
Mraznička si tiež žiada svoje
Ďalším pomocníkom v domácnosti je mraznička. Pomáha udržiavať čerstvé nielen mäso a zeleninu, ale aj polievky, hotové jedlá, zákusky či pečivo. Základným predpokladom je nastavenie správnej teploty. Tá by mala byť nie menej ako -18 °C, pričom mnohé modely umožňujú aj nižšie teploty až do -24 °C.
Ak chcete zmrazovať správne, dbajte na niektoré postupy:
• Ideálny systém predstavuje rozčlenenie jednotlivých zásuviek podľa druhu potravín, nech je všetko uložené prehľadne a dá sa rýchlo nájsť.
• Je vhodné označiť mäso nálepkou s popisom, o aký druh ide. Bravčové, hovädzie, kuracie? Pripíšte aj konkrétnu časť, či ide o stehná, krídla alebo krkovičku a pod.
• Maximálna odporúčaná lehota skladovania pečiva či hotových jedál sú 3 mesiace. Mäso možno mraziť 6 až 10 mesiacov, týka sa to aj ovocia a zeleniny.
• Rozmrazené ovocie už druhýkrát nezmrazujte.
• Zmraziť môžete i ryžu alebo cestoviny. Uvaria sa však takisto rýchlo. Stojí to za námahu a pochutnáte si oveľa viac ako na rozmrazenej alternatíve. Ohrievaním sa totiž výrazne znižuje ich kvalita.
Ďalšie rady a odporúčania možno nájsť na tomto odkaze.
Foto: Gorenje