Veľké vianočné upratovanie nemusí byť žiadna drina ani nuda

21.12.2020, Jana Matiašová | Interiéry, domácnosť

Veľké vianočné upratovanie kuchyne nemusí byť drina ani nuda. Odborníci na kuchyne radia, ako to zvládnuť s ľahkosťou, bez zbytočných škôd a trápenia.

Ako prvé by ste si mali upratovanie naplánovať, rozdeliť ho do niekoľkých fáz a začať odvrchu. To znamená, že prvý deň treba zatočiť s nečistotami na hornej časti linky. Druhý deň sú na rade horné poličky. Tretí zásuvky, štvrtý dolné skrinky, piaty potravinová skriňa. Každý deň tak upratovanie zaberie nanajvýš hodinu. Odporúčame pustiť si k tomu príjemné (vianočné) melódie. Na Štedrý deň po varení už iba pretriete dvierka a zásteny a môžete si vychutnávať sviatočnú atmosféru v krásnej upratanej kuchyni.

Kuchyna-upratovanie-1-X.jpg


Aké prípravky použiť?

"Na mramorovú pracovnú dosku ani iné povrchy nikdy nepoužívajte čistiace prípravky s kyselinou, s obsahom alkoholu či rozličných riedidiel," radí Magdaléna Bóriová, vedúca kuchynského štúdia Oresi. Matným povrchom zasa nepomôžete, ak ich budete umývať prípravkami na báze olejov.

"Čo však pomôže vždy a na každý povrch, je mäkká utierka, namočená v tekutom neutrálnom mydle. Druhou možnosťou je použiť univerzálne čističe povrchov bez obsahu akýchkoľvek agresívnych látok a drsných štruktúr," odporúča M. Bóriová. Pri ošetrovaní povrchov treba s vodou zaobchádzať úsporne, lebo jej veľké množstvo môže spôsobiť nenávratné poškodenie komponentov kuchyne. Preto musíme po každom čistení linku vyutierať dosucha.


Jemne a s citom

Kuchynský nábytok ani spotrebiče nikdy nečistite hubkou s drsným povrchom, tekutým práškom, čistiacim prostriedkom obsahujúcim drobné častice či nebodaj drôtenkou. Hrozí, že si nábytok poškriabete. Pri vianočnom a vlastne každom upratovaní kuchyne by mali zostať tabu aj vysokotlakové čističe. Darmo, kvalitná kuchyňa si vyžaduje nehu ľudskej ruky. Odvďačí sa dlhotrvajúcim dobrým vzhľadom a krásnymi farbami bez škrabancov.

"Drevo je živý materiál, preto nesmie byť vystavené extrémne vlhkému ani suchému prostrediu. Pri varení je teda dôležité zapnúť s dostatočným predstihom digestor. Na kuchynské linky od firmy Oresi odporúčame použiť špeciálny čistič povrchov nábytku Oresi kitchen cleaner," dodáva odborníčka.


Tipy a triky

  • Nečistoty na varnej doske odstráňte čo najrýchlejšie. Na ošetrovanie použite mäkkú hubku a bežné domáce neutrálne čistidlo. V prípade ťažkých nečistôt odporúčame čističe od výrobcu spotrebiča.
  • Mikrovlnka bude čistá a dezinfikovaná, ak do vnútornej misky dáte citrón nakrájaný na kolieska, zalejete ho vodou a zapnete prístroj na tri minúty. Potom mikrovlnku ešte tri minúty neotvárajte a napokon utrite všetky jej steny dosucha papierovými kuchynskými utierkami.
  • Sklenené povrchy stačí vyčistiť vlažnou vodou a mäkkou hubkou s trochou tekutého neutrálneho mydla. V prípade ťažšie odstrániteľných nečistôt (mastné znečistenie) použite bežne dostupné čistidlo určené na sklo.
  • Povrchy s ušľachtilým, zamatovým alebo hodvábnym matom a plochy so saténovou farbou si vyžadujú špeciálnu starostlivosť. Znečistenie okamžite odstráňte a v žiadnom prípade ho nenechajte zaschnúť. Ide najmä o výrobky, ako sú káva, čaj, omáčky alebo červené víno. Po zaschnutí už nemusí byť možné úplne ich odstrániť.

Foto: iStock, Shutterstock

Podobné články