Zariaďujete si kuchyňu? Máme pre vás zopár tipov, ako na to

15.02.2018, Barbora Kalčoková | Interiéry, domácnosť

Zariaďovanie kuchyne nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Na čo dbať a čomu sa vyhnúť? Máme pre váa niekoľko dobrých rád a tipov, ktorých by ste sa pri zariaďovaní kuchyne mali držať.

 Kika-kuchyna-1-X.jpg

Koľko času v kuchyni trávite

V prvom rade popremýšľajte, koľko času budete v kuchyni tráviť. Ak ste šéfkuchárom bez čapice a varenie je vaše veľké hobby, stavte na dostatok priestoru – veľkú pracovnú dosku, chladničku, veľa úložných plôch a dobré osvetlenie. Ak sa v kuchyni dlho neohrejete a dáte si v nej akurát tak rýchle raňajky či víkendovú kávu, postačia vám úsporné riešenia pracovných plôch.


Bude kuchyňa zároveň aj jedálňou?

Alebo budete mať na stolovanie vyhradenú osobitnú miestnosť? Ak chcete mať všetko pekne pokope, myslite na priestor pre jedálenský stôl a stoličky. Môžete ho naplánovať aj do menšej kuchyne, dnes existuje veľa tipov aj na sklápacie stoly či pulty a ostrovčeky, ktoré sú súčasťou linky. Ak máte v byte jedáleň a kuchyňa slúži len na varenie, pouvažujte aspoň nad menším pultom s barovými sedačkami. Počas varenia si občas podebatujete s partnerom, ktorý zatiaľ môže pri pulte popíjať kávu.

Kika-kuchyna-3-X.jpg


Štýlová, moderná alebo klasická?

Najmä nadčasová! Hoci sa vám možno aktuálne páči vyhradený druh štýlu, v kuchyni s ním opatrne. Nepodľahnite módnym trendom – spomeňte si na štýl, ktorý sa vám páčil pred pár rokmi. Uznávate ho stále? Kuchyňa je investícia na roky, voľte radšej striedme farby, povrchy a materiály v svetlých a prírodných tónoch. Váš štýl sa môže odzrkadliť v doplnkoch, ale aj trebárs v úchytkách či menších súčiastkach, ktoré sa dajú časom vymeniť za iné a nevyžadujú vysoké investície.


Nezabudnite na technické detaily

Bude mať vaša kuchyňa spodné alebo aj horné skrinky? Kde sú umiestnené dvere, okná, odtok vody, elektrina či ventilácia? Usporiadajte si priestor ešte pred tým, ako začnete plánovať rozmiestnenie jednotlivých dielcov. Najlepšie vám poslúži papier a ceruzka. Premerajte si priestor a rozkreslite si plochu.

Dobré je tiež, aby boli už pripravené prípojky vody a elektriny, prípadne plynu, nech sa nemusia robiť dodatočné zásahy v namontovanej linke. Pripravte takisto drezový sifón s prípojkou na odtokovú hadicu umývačky riadu či práčky. Umiestnite to do niektorej zo skriniek, kde nebudú zavadzať. Premyslite aj prívod energie. Rozličné spotrebiče vyžadujú rôzne prúdové zaťaženie, napríklad indukčné dosky na varenie potrebujú vyšší prívod, a teda aj samostatný istič.

Kika-kuchyna-4-X.jpg   Kika-kuchyna-5-X.jpg


Voľba materiálov

Dbajte na výber materiálov nielen z estetického hľadiska, ale aj podľa účelu. Voľte ľahko umývateľné povrchy na podlahe aj na pracovnej doske, nenechajte sa oklamať materiálmi, ktoré síce vyzerajú pekne, no nie sú praktické na údržbu. Stena za pracovnou linkou nemusí byť vyložená obkladačkami, zvoľte si povedzme sklo s motívom, ktoré sa dá ľahko utrieť počas varenia.


Ergonómia v kuchyni

Nemali by sme zabúdať ani na rozvrhnutie všetkých pracovných plôch. Každá činnosť v kuchyni potrebuje svoju vlastnú plochu a miesto. Aby sme sa v kuchyni cítili dobre, je dobré rozdeliť si jednotlivé plochy do trojuholníka. Tri kľúčové zóny by mali byť blízko seba, aby nás nič neobmedzovalo. Sú to zóny, kde máme chladničku, drez a sporák. Hlavné zóny sú vzájomne prepojené so zónou skladovania a odkladania.
Správna kuchyňa má päť zón:

Kika-kuchyna-11-X.jpgZásoby
Tu sú uskladnené potraviny ako chlieb, pochutiny na prípravu raňajok, chladené potraviny v chladničke atď.

 

Kika-kuchyna-12-X.jpgUkladanie
V tejto zóne je uložený riad, príbory, dózy s potravinami, univerzálne krájače atď.

 

 

Kika-kuchyna-13-X.jpgUmývanie
Tu máme prístup k vode a drez na umývanie, ako aj umývačku riadu.

 

 

Kika-kuchyna-14-X.jpgPríprava
Hlavnú úlohu tejto zóny zohráva pracovná plocha, kde sa dajú uložiť predmety ako pracovné príbory, pomôcky na varenie, misky, koreničky atď.

 

Kika-kuchyna-15-X.jpgVarenie/pečenie
V tejto zóne je uskladnené príslušenstvo na varenie, hrnce, panvice a pomôcky na pečenie.

 

 

Dispozičné usporiadanie v kuchyni

Rohová dispozícia kuchyne "L"
Umožňuje praktické usporiadanie jednej alebo dvoch kuchynských liniek. Poskytuje priestor aj na umiestnenie kuchynského stola. Pôdorys "L" je veľmi obľúbený a vhodný do stredne veľkých domácností. Toto riešenie je tiež ideálne pre úzke a dlhé priestory. Ľahko sa prepojí s obývacou izbou alebo s ostrovčekom. Inšpiráciou môže byť kuchynský program Vito Sylvie od Kiky, ktorý nadchne všetkých priaznivcov vidieckeho štýlu.

Kika-kuchyna-6-X.jpg


Kuchyňa v tvare "U"
Pôdorys vhodný predovšetkým do väčšieho bytu viacpočetnej rodiny, kde poskytne dostatok pracovného miesta na prípravu jedál. Tento obojstranný tvar kuchyne je sen každého, kto rád varí. Umožňuje perfektné prepojenie všetkých pracovných zón. Poskytuje aj veľa úložného priestoru. Veľmi pekným i praktickým riešením je umiestnenie barového pultu alebo ďalšej pracovnej plochy do stredu. S kuchynským programom Vito Fernanda (takisto od Kiky) môžete účelne a zároveň dizajnovo skĺbiť varnú zónu s barovým pultom.

Kika-kuchyna-7-X.jpg


Jednoradová kuchyňa v tvare "I"
Praktické riešenie do garsónok a menších bytov, kde sa veľmi nevarí. Nie je to však pravidlom, tento tvar možno využiť aj do väčších miestností. Kuchyňa v jednej línii pôsobí moderne a elegantne. Inšpiráciu vám pri kreovaní svojho domova dá napríklad kuchyňa Vito Lena. Výraznejšie farby opticky oddeľujú kuchynský kút.

Kika-kuchyna-8-X.jpg


Kuchyňa s ostrovčekom
Ostrovček poskytuje ďalšie miesto na varenie alebo poslúži ako pracovná plocha. Mal by dodržiavať komfortný odstup od kuchynskej linky, aby neprekážal. Moderné riešenie ostrovčeka vyzerá pekne, ak ho spojíme s barovým sedením. S kuchynským programom Vito Tosca v kuchyni doslova zažiarite.

Kika-kuchyna-9-X.jpg


Dobré rady na záver

  • Správne osvetlenie v kuchyni je veľmi dôležité. Základom je centrálne svetlo, no jedno pre celú kuchyňu väčšinou nestačí. K jednotlivým zónam nám poslúžia bodové LED pásy, ktoré nielenže presvetlia priestor, ale aj šetria energiu. Nemoderným podlinkovým neónkam už odzvonilo.
  • Pracovná doska by mala byť široká najmenej 70 centimetrov.
  • Aby mala chladnička nižšiu spotrebu energie a vydržala čo najdlhšie, umiestnite ju do chladnejšej časti kuchyne, ďalej od radiátora, okna a sporáka.
  • Na výbere podlahy by vám takisto malo záležať. Dbajte najmä na jej ošetrovanie a odolnosť. Nemusíte voliť klasickú dlažbu, štýlové a odolné sú dnes aj rozličné druhy vinylových podláh.
  • Medzi varnou doskou a drezom plánujte plochu aspoň 80 cm, na každej strane sporáka by mal byť priestor široký najmenej 40 cm.
  • Priestor medzi protiľahlými skrinkami linky by mal mať aspoň 120 cm.
  • Viac inšpirácií nájdete na www.kika.sk.

Kika-kuchyna-10-X.jpg

Foto: Kika

Podobné články