Kompostovanie: čo všetko by mal o ňom vedieť každý záhradkár

22.06.2019, Zuzana Božeková | Exteriéry, záhrada

"Založiť, či nezaložiť kompost?" takú otázku by si určite kládol aj Hamlet, keby prepadol záhradkárčeniu. Ak záhradkárčite vy sami a pýtate sa na to isté, správna odpoveď je: "Kompostovať."

Obavy z toho, že sa o kompost budete musieť komplikovane starať a že sa z neho zasa bude navôkol šíriť špecifický zápach, pokojne hoďte za hlavu. Táto predstava je iba pretrvávajúci mýtus.

Hornbach-kompost-1-X.jpg


Ako začať s kompostovaním?

V prvom rade vyberte pre kompost správne miesto. "Na kompostér by malo dopadať priame slnko a dážď, zo všetkých strán by naň mal prúdiť vzduch. Pri kompostovaní sú dôležité dážďovky a ostatný živý materiál, preto im umožnite prístup do kompostu. Napríklad kompostom bez dna alebo použitím podložky z priepustného materiálu," odporúča David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Hornbach-kompost-2-X.jpg


Výber správneho kompostéra

Ďalším krokom je vybrať správny kompostér. "Zamyslite sa a skúste odhadnúť, aké množstvo kompostu budete s najväčšou pravdepodobnosťou vytvárať. Podľa toho si vyberte menší model s objemom okolo 300 litrov alebo väčší, ktorý má objem až do 800 litrov," vysvetľuje D. Benda.

Pre stredne veľké až veľké záhrady je ideálny ľahko zmontovateľný, otvorený stavebnicový kompostér z dreva. Jeho montáž je veľmi jednoduchá vďaka zástrčkovému systému, ktorý v prípade potreby zaručuje veľmi jednoduchú a priestorovo nenáročnú prepravu. Bočné vetracie otvory zaručujú cirkuláciu vzduchu a vlhkosti.

Ďalším variantom sú kompostéry zo stabilného plastu. Sú odolné proti poveternostným vplyvom a vďaka dostatočnému množstvu vzduchových prieduchov a tmavej farbe, ktorá mimoriadne dobre pohlcuje teplo, dokážu na kompostovanie vytvoriť ideálne podmienky.

Hornbach-kompost-3-X.jpg   Hornbach-kompost-4-X.jpg


Ako kompostér naplniť

Ak ste si vybrali vhodné miesto a na ňom už čaká úplne nový kompostér, môžete sa pustiť do jeho napĺňania. Čím začať? "Na dno dajte malé vetvičky a slamu, kompost vám tak nebude zapáchať. Dobrý výsledok pri kompostovaní dosiahnete, keď budete dbať na to, aby sa suchý materiál dobre premiešal s mokrým. Tým sa vytvoria vhodné podmienky, ktoré kompost potrebuje, aby sa stal dobrým hnojivom," radí D. Benda.

"Prevzdušňovanie prostredníctvom malých vetvičiek a slamy je účinné, ale nedostačujúce. Rátajte s tým, že postupne sa nevyhnete kompletnému prekopaniu kompostu, takže jeho konštrukcia by tomu mala byť prispôsobená," pokračuje.

Hornbach-kompost-5-X.jpg   Hornbach-kompost-6-X.jpg


Čo dať do kompostu a čo nie

Niektorý biologický odpad do kompostu patrí, iný zasa nie. Ako jednoduchý návod môže poslúžiť táto tabuľka:

Hornbach-kompost-12-X.jpg

"Trávu a lístie vždy premiešajte so zeminou, pomôžete tak drobným živočíchom odvádzať v komposte dobrú prácu," hovorí odborník z Hornbachu.

Hornbach-kompost-7-X.jpg   Hornbach-kompost-8-X.jpg


Pozor na sucho a vlhkosť

Kompost by nemal byť príliš mokrý ani suchý. Nadbytok vody vedie k hnilobe a nepríjemnému zápachu. Ak je kompost príliš vlhký, zabráňte nadmernému zatekaniu vody do kompostu, napríklad vybudovaním ochrannej striešky. Do vlhkého kompostu pridávajte predovšetkým lístie, slamu a suchú zeminu. Vyhnite sa ovociu a zelenine, ktoré púšťajú vodu.

Naopak, kompostovacie procesy komplikuje sucho. "Kompost je príliš suchý, pokiaľ jeho povrch nadobudne sivý odtieň a takmer sa prestane rozkladať. V takom prípade je najlepšie pokropiť ho dažďovou vodou. Ďalšou možnosťou je prekopať ho a pridať doň vlhké komponenty," uvádza D. Benda.

Hornbach-kompost-9-X.jpg   Hornbach-kompost-10-X.jpg


Kedy začať hnojiť?

"Ak sa vášmu kompostu dobre darí, môžete sa tešiť na prvú úrodu približne po deviatich týždňoch kompostovania. Počítajte s tým, že vám kompost poslúži len na mulčovanie. Potrebnú zrelosť kompost dosiahne asi až po desiatich mesiacoch. To, že je zmes pripravená na hnojenie, spoznáte tak, že získa tmavohnedú farbu a príjemnú lesnú vôňu," dodáva odborník z Hornbachu.

Foto: Hornbach

Podobné články