Niekoľko rád a tipov na zdravé grilovanie v letnej záhrade
Záhradné grilovanie majú radi azda v každej rodine. Pri zdravotných rizikách, aké tento typ prípravy jedla prináša, je však dobré dodržiavať zopár zásad, aby ste nestrávili noc s bolesťami brucha.
Grilovačka môže byť ohľaduplná k nášmu zdraviu a zároveň príjemná, bez zbytočných stresov. Ponúkame vám niekoľko tipov, ako na to.
Pred začatím grilovania
• Gril pred prvým použitím treba vypáliť, mäso sa potom nebude lepiť na rošt.
• Jedlo potrite olejom veľmi zľahka, použite napríklad pierko. Prebytok tuku by mohol vzplanúť a uvoľniť z uhlia škodlivé látky.
• Rozpáľte gril na dostatočnú teplotu, aby mäso "syčalo".
• Potraviny pred grilovaním rozmrazte a nechajte ohriať na izbovú teplotu, aby sa prepiekli rovnomerne.
Počas grilovania
• Mäso počas grilovania neprepichujte vidličkou, inak z neho vytečie všetka šťava a bude suché. Steaky by ste tak pokazili. Použite radšej špeciálne náradie na grilovanie – kliešte a obracačky.
• Na ryby či klobásky môžete použiť špeciálne držiaky.
• Ak nemáte chuť vyslovene na steaky, grilujte radšej tenšie a chudšie kusy mäsa, ktoré sa dobre prepečú.
• Používajte odlišné nástroje na surové a na tepelne opracované mäso, zabránite tak prenášaniu choroboplodných zárodkov.
• Teplotu vo vnútri aj na povrchu mäsa môžete kontrolovať teplomerom, ktorý je určený práve na to.
Po grilovaní
• Rozpálený gril nikdy nezhasínajte vodou, mohol by popraskať. Vyskúšajte grily so systémom QuickStart a QuickStop, ktoré ich rozpália a zhasnú za niekoľko sekúnd.
• Na čistenie grilu nepoužívajte Jar, ale špeciálny prípravok. Potraviny sa budú pripekať, ak odstránime povlak, ktorý sa predošlým použitím vytvoril.
• Uhlie nechajte dohorieť pod dozorom, plyn odpojte a elektrinu vypnite.
• Uschovajte gril v miestnosti a ak sa to nedá, prikryte ho aspoň igelitovým obalom.
Tip na šikovný gril na stôl
Zaujímavým riešením môže byť dizajnový kúsok v podobe stolného grilu. Takýto typ grilu zaberá minimum priestoru, grilovanie si vychutnáte na balkóne či terase a rovno na stole. Tento prístroj sa predáva spolu so silikónovou podložkou, štartovacou súpravou gélového podpaľača a dreveného uhlia. Nájdete ho napríklad u predajcu Mountfield.
Tip na grilovaný hermelín
Potešte svojich blízkych niečím menej tradičným a skúste im pripraviť trebárs grilovaný plesňový syr. Pohodlným riešením je napríklad balenie Kráľovská grilovačka, kde nájdete okrem syra aj chuťovo vyváženú koreniacu zmes.
• Rozmiešajte v miske za štvrť hrnčeka oleja spolu s polovicou lyžice korenia;
• Syr v pripravenej zmesi obaľte;
• Vložte potom syr do alobalu a zabaľte ho tak, aby nevytiekol;
• Opečte ho na rozohriatom grile 5-10 minút z každej strany;
• Takto pripravený plesňový syr odporúčame podávať s čerstvým pečivom a so zeleninou, prípadne s brusnicovou omáčkou a pohárom červeného vína.
Foto: Mountfield, Král Sýrů