Niekoľko rád a tipov na zdravé grilovanie v letnej záhrade

23.07.2013, ABC.bývanie.sk | Exteriéry, záhrada

Záhradné grilovanie majú radi azda v každej rodine. Pri zdravotných rizikách, aké tento typ prípravy jedla prináša, je však dobré dodržiavať zopár zásad, aby ste nestrávili noc s bolesťami brucha.

Sezóna grilovania je v plnom prúdeGrilovačka môže byť ohľaduplná k nášmu zdraviu a zároveň príjemná, bez zbytočných stresov. Ponúkame vám niekoľko tipov, ako na to.

 

Pred začatím grilovania

Gril pred prvým použitím treba vypáliť, mäso sa potom nebude lepiť na rošt.
 Jedlo potrite olejom veľmi zľahka, použite napríklad pierko. Prebytok tuku by mohol vzplanúť a uvoľniť z uhlia škodlivé látky.
 Rozpáľte gril na dostatočnú teplotu, aby mäso "syčalo".
 Potraviny pred grilovaním rozmrazte a nechajte ohriať na izbovú teplotu, aby sa prepiekli rovnomerne.

 

Počas grilovania

 Mäso počas grilovania neprepichujte vidličkou, inak z neho vytečie všetka šťava a bude suché. Steaky by ste tak pokazili. Použite radšej špeciálne náradie na grilovanie – kliešte a obracačky.
 Na ryby či klobásky môžete použiť špeciálne držiaky.
 Ak nemáte chuť vyslovene na steaky, grilujte radšej tenšie a chudšie kusy mäsa, ktoré sa dobre prepečú.
 Používajte odlišné nástroje na surové a na tepelne opracované mäso, zabránite tak prenášaniu choroboplodných zárodkov.
 Teplotu vo vnútri aj na povrchu mäsa môžete kontrolovať teplomerom, ktorý je určený práve na to.

 

Po grilovaní

 Rozpálený gril nikdy nezhasínajte vodou, mohol by popraskať. Vyskúšajte grily so systémom QuickStart a QuickStop, ktoré ich rozpália a zhasnú za niekoľko sekúnd.
 Na čistenie grilu nepoužívajte Jar, ale špeciálny prípravok. Potraviny sa budú pripekať, ak odstránime povlak, ktorý sa predošlým použitím vytvoril.
 Uhlie nechajte dohorieť pod dozorom, plyn odpojte a elektrinu vypnite.
 Uschovajte gril v miestnosti a ak sa to nedá, prikryte ho aspoň igelitovým obalom.

 

Tip na šikovný gril na stôl

Zaujímavým riešením môže byť dizajnový kúsok v podobe stolného grilu. Takýto typ grilu zaberá minimum priestoru, grilovanie si vychutnáte na balkóne či terase a rovno na stole. Tento prístroj sa predáva spolu so silikónovou podložkou, štartovacou súpravou gélového podpaľača a dreveného uhlia. Nájdete ho napríklad u predajcu Mountfield.

 

Tip na grilovaný hermelín

Potešte svojich blízkych niečím menej tradičným a skúste im pripraviť trebárs grilovaný plesňový syr. Pohodlným riešením je napríklad balenie Kráľovská grilovačka, kde nájdete okrem syra aj chuťovo vyváženú koreniacu zmes.
 Rozmiešajte v miske za štvrť hrnčeka oleja spolu s polovicou lyžice korenia;
 Syr v pripravenej zmesi obaľte;
 Vložte potom syr do alobalu a zabaľte ho tak, aby nevytiekol;
 Opečte ho na rozohriatom grile 5-10 minút z každej strany;
 Takto pripravený plesňový syr odporúčame podávať s čerstvým pečivom a so zeleninou, prípadne s brusnicovou omáčkou a pohárom červeného vína.

Foto: Mountfield, Král Sýrů

Podobné články