Vrúbľovacie kliešte: skvelý pomocník v záhrade a vo vinohrade
Práce v záhrade a vo vinohradoch sezónne obmedzujeme aj na proces vrúbľovania. S tým sa spájajú rozličné klimatické obmedzenia a technické vychytávky. Práve pre efektívnosť pri práci využívame aj špeciálne náradie na vrúbľovanie. Nezaobídeme sa bez vrúbľovacích klieští, ktoré si vyberáme podľa funkčných vlastností. Aké majú byť, aby nám uľahčili vrúbľovanie?
Vychádzame zo špecifík vrúbľovania
Vrúbľovanie (štepenie) ovocných stromov je postup, ktorým sa odrezok (vrúbeľ) z ušľachtilého stromu napojí na podpník alebo konár iného ovocného stromu. Pri vrúbľovaní teda čo najefektívnejšie spájame ušľachtilý vrúbeľ s iným, cudzím podpníkom.
Novovzniknutá drevina si má zachovávať výnimočné vlastnosti ušľachtilej odrody. Na základe vlastností podpníkov môžeme získať rôzne zakorenenie novej dreviny. Samotné podpníky vo vysokej miere ovplyvňujú úrodnosť, kvalitu plodov, odolnosť voči infekciám a podnebným zmenám.
Taktiež na úspešnosť vrúbľovania vplýva sezónny faktor a termín odobratia očiek. Vrúbľovať môžeme aj za miazgy v období pred pučaním stromov. Vrúble sa narezávajú začiatkom zimy, resp. niektoré odrody možno vrúbľovať aj v zimnom období (vinič, egreše).
Konkrétne pri vrúbľovaní viniča potrebujeme narezať výhon podpníka na "pláty" dlhé 35-40 centimetrov. Nový čapík by nemal presahovať dĺžku 3 cm a priemer 9 milimetrov. Zabezpečíme tri očká, kde zostane aj priestor na štepenie.
Vrúbľovanie – jednoduché a plynulé
Vyhľadávame kvalitné vrúbľovacie kliešte z odolného materiálu, s viacerými typmi nožov a na širšie spektrum využitia. Je žiaduce, aby vrúbľovacie kliešte umožňovali rýchlu a precíznu prácu vo vinohradoch, v záhrade a v ovocných sadoch. Pri kliešťach preferujeme trvácny kovový materiál s ergonomickým tvarovaním. Musia nám dobre padnúť do ruky a vytvárať presné, čisté rezy.
Skvelými pomocníkmi sú vrúbľovacie kliešte s nožmi v tvare písmen V a W. Práve nôž v tvare W umožňuje, aby sa vrúbeľ s čo najväčšou pravdepodobnosťou ujal. Základnú súpravu pomôcok na vrúbľovanie treba doplniť o nôž v tvare písmena U, ktorý je najvhodnejší na odobratie očiek.
Kliešte dostať v rozličných odporúčaných priemeroch. Najčastejšie umožňujú vrúbľovať pri priemere rastliny od 10 do 12 mm, pričom rozmer vrúbľa by mal byť aspoň 5 mm.
Vrúbľovať možno aj tvrdšie drevo
Klasické ručné kliešte na vrúbľovanie stoja zhruba od 40 eur. Ak rozlišujeme bežné domáce a profesionálne modely, požiadavky musíme zvýšiť. Dostupné profesionálne vrúbľovacie kliešte majú celokovové telo, pričom umožňujú niekoľkonásobné brúsenie alebo výmenu ostria.
Mnohé vynikajú detailným "véčkovým" rezom, vďačia za to lepšiemu uchyteniu a polohovaniu dreva. Slúžia na to aj špeciálne zárezy, resp. cestičky v kovovej časti. Drevo na vrúbľovanie môže mať priemer až 20 mm. Ďalšie novinky umožňujú vrúbľovať aj tvrdšie drevo s takmer 90-percentnou úspešnosťou rezu.
Foto: oslavanslovakia.sk, primepick.sk, chovatelahospodar.sk