Zaváranie: satisfakcia a zaslúžená radosť záhradkára z úrody

03.08.2021, Mirka Slováková | Hobby, relax, voľný čas

Je jedno, či máte malú balkónovú záhradku, plné záhony v rozľahlej záhrade alebo sa dostanete k väčšiemu množstvu ovocia či zeleniny. Iste sa zhodneme, že zaváranie je najmä relaxom pri chystaní sladkých či slaných dobrôt na kuchynský stôl.

Zavaranie-1-X.jpg


Aby bolo zaváranie radosť

Ak vidíte príležitosť v tom, že zaváranie bude vašou obľúbenou činnosťou, vyplatí sa vám investovať do kvalitného riadu a pomôcok. Sklené poháre, užitočné i dekoratívne viečka, bezpečné nástroje a kuchynské pomôcky, ktoré vám uľahčia prácu. S dobre vybavenou kuchyňou sa budete k zaváraniu vracať naozaj s potešením. Mnoho užitočných pomôcok nájdete na stránke dedoma.sk v sekcii Zaváranie.


Čistota je alfa a omega

Zavaranie-3-X.jpgZa každým úspešným zaváraním je čistota, najmä pri sterilizovaní pohárov, kam vkladáte svoju úrodu. Sklo je pachovo neutrálne, neprijíma do seba cudzie látky, preto sa na zaváranie hodí najviac. Poháre aj viečka najspoľahlivejšie zbavíte baktérií vyvarením v prudko vriacej vode počas 15 minút, potom ich môžete vložiť do rúry na plech vyložený utierkou a nechať pri teplote 80 °C vysušiť.

Ak nemáte toľko času ani trpezlivosti, stačí dať čisté poháre priamo do rúry a nechať ich tam 15 minút na 100 °C. Ak máte poháre s gumovým tesnením, to pred sterilizáciou odstráňte, stačí mu kratúčko vyvariť a nechať vyschnúť. Aby sa do pohárov nedostali mikroorganizmy, musíte ich vzduchotesne uzavrieť.


Ovocné šťavy sú základ pre veľa dobrôt

Tepelným spracovaním ovocných štiav dokážete pripraviť množstvo pochutín – sirupy, želé či rôsoly. Na odšťavenie dajte variť zhruba 2 kg ovocia s jedným litrom vody. Ešte horúcu masu vylejte na gázu napnutú cez väčšiu misu. Šťava bude pomaly odtekať, nechajte si na to pokojne aj celú noc.

Keby ste ovocie dali klasicky scediť, výsledok nebude tak dokonale čistý, ak však do takéhoto základu pridáte tretinu čerstvého ovocia, môžete si vyrobiť klasický džem. Šťavu dokážete získať aj pomocou špeciálneho hrnca, ktorý odšťavuje parou.


Vhodný kuchynský riad

Pri príprave pomôcok na zaváranie je dobré vyberať si riad z ušľachtilej ocele, so silným dnom, na ktorom sa vám ovocie nebude pripaľovať, prípadne riad s teflónovou vrstvou. Môžete použiť aj klasické smaltované hrnce s dokonale rovným dnom, ale tu je riziko, že biele smaltované hrnce sa môžu časom zafarbiť.

Ak nemáte špeciálnu zaváraciu nádobu, na zaváranie si môžete vyčleniť jeden široký hrniec, ktorý nebudete používať na nič iné, aby zaváraniny nestiahli do seba pachuť iných jedál. Akýkoľvek riad budete mať, mal by byť odolný voči kyselinám, ktoré je v ovocí. Pomôcť pri práci môžu aj silikónové nástroje, ktoré neprijímajú pachy, alebo nerezové naberačky či cedidlá.

Zavaranie-2-X.jpg


Nebojte sa nových chutí

Možno si predstavíte najskôr klasické zavárané čerešne, jablká, hrušky, marhuľový a jahodový džem a nakladané uhorky, ale kombinácií je toľko, že je škoda takto úzko obmedziť zaváracie možnosti.

Zo sladkých tipov spomeňme napríklad skvelú kombináciu jahôd a rebarbory, ovocie sa výborne hodí dokopy aj s kvapkou alkoholu – skúste napríklad broskyne s amarettom alebo slivky s rumom. V rámci slaných zaváranín skombinujte papriky, uhorky a paradajky či kapustu s kôprom. Znamenite chutí prílohová červená kapusta s vínom, jablkami a brusnicami.

Foto: Dedoma

Podobné články

  • Neodýmový magnet: vec, ktorá vám doma zaručene nesmie chýbať

    Magnet-2-X.jpg

    Poznáte neodýmové magnety? Ide o najsilnejší druh magnetov, aký ľudstvo doposiaľ objavilo. Ako už napovedá samotný názov, je to zmes neodýmu, železa a bóru s označením NdFeB. Tieto magnety majú také široké využitie, že sa s nimi zrejme stretávate každý deň bez toho, aby ste o tom vedeli.

  • Jednoduchý pomocník pri miesení, najlepší odborník v pečení

    shutterstock_709212601-2-X.jpg

    Chlieb je pre mnohých ľudí základná potravina, pri ktorej sa cení nielen jej chuť, ale aj čerstvosť. Jeho príprava v domácich podmienkach bola ešte donedávna len výsadou tých najskúsenejších, ktorí si trúfli túto pochúťku upiecť aj sami.

  • Jarné upratovanie na chate či chalupe: čo všetko treba stihnúť?

    Hornbach-chata-7-X.jpg

    Jar sa hlási o slovo, nastal čas prebudiť zo zimného spánku aj chaty a chalupy. Včasnou starostlivosťou vyriešite problémy, ktoré sa mohli počas zimy objaviť, aby ste si potom chalupárčenie vychutnali bez starostí.

  • 10 praktických tipov na vianočné darčeky pre domácich majstrov

    Domaci-majster-4-X.jpg

    Patrí váš manžel, brat, starý otec, švagor či kamarát k tým typom mužov, ktorých vidno viac v záhrade alebo v dome, ako niečo majstrujú? Možno si práve lámete hlavu nad tým, čím by ste ich potešili na Vianoce.

  • Aké sú výhody porovnávania cien tovaru každodennej aj dlhodobej spotreby?

    shutterstock_192063296-2-X.jpg

    Listovanie papierovými letákmi sa stáva minulosťou, je ťažkopádne a neprehľadné. Následný odpad navyše zaťažuje domácnosti aj prírodu, pričom jeho likvidáciu platia všetci občania. Podstatne šikovnejšia je alternatíva – internetové porovnávanie cien potravín, drogérie, kozmetiky, oblečenia, nábytku a ďalšieho tovaru na Zlacnene.sk.

  • Tipy, ako si vybrať vianočný stromček bez stresov a zhonu

    Hornbach-Vianoce-stromcek-3-X.jpg

    Tradičným symbolom Vianoc je živý vianočný stromček. Vytvorí správnu atmosféru a prinesie domov omamnú vôňu prírody. Nechajte sa inšpirovať praktickými tipmi, ako si vybrať vianočný stromček bez stresu a ako ho správne skladovať, aby vám vydržal svieži a zelený až do Vianoc.