Zaváranie: satisfakcia a zaslúžená radosť záhradkára z úrody
Je jedno, či máte malú balkónovú záhradku, plné záhony v rozľahlej záhrade alebo sa dostanete k väčšiemu množstvu ovocia či zeleniny. Iste sa zhodneme, že zaváranie je najmä relaxom pri chystaní sladkých či slaných dobrôt na kuchynský stôl.
Aby bolo zaváranie radosť
Ak vidíte príležitosť v tom, že zaváranie bude vašou obľúbenou činnosťou, vyplatí sa vám investovať do kvalitného riadu a pomôcok. Sklené poháre, užitočné i dekoratívne viečka, bezpečné nástroje a kuchynské pomôcky, ktoré vám uľahčia prácu. S dobre vybavenou kuchyňou sa budete k zaváraniu vracať naozaj s potešením. Mnoho užitočných pomôcok nájdete na stránke dedoma.sk v sekcii Zaváranie.
Čistota je alfa a omega
Za každým úspešným zaváraním je čistota, najmä pri sterilizovaní pohárov, kam vkladáte svoju úrodu. Sklo je pachovo neutrálne, neprijíma do seba cudzie látky, preto sa na zaváranie hodí najviac. Poháre aj viečka najspoľahlivejšie zbavíte baktérií vyvarením v prudko vriacej vode počas 15 minút, potom ich môžete vložiť do rúry na plech vyložený utierkou a nechať pri teplote 80 °C vysušiť.
Ak nemáte toľko času ani trpezlivosti, stačí dať čisté poháre priamo do rúry a nechať ich tam 15 minút na 100 °C. Ak máte poháre s gumovým tesnením, to pred sterilizáciou odstráňte, stačí mu kratúčko vyvariť a nechať vyschnúť. Aby sa do pohárov nedostali mikroorganizmy, musíte ich vzduchotesne uzavrieť.
Ovocné šťavy sú základ pre veľa dobrôt
Tepelným spracovaním ovocných štiav dokážete pripraviť množstvo pochutín – sirupy, želé či rôsoly. Na odšťavenie dajte variť zhruba 2 kg ovocia s jedným litrom vody. Ešte horúcu masu vylejte na gázu napnutú cez väčšiu misu. Šťava bude pomaly odtekať, nechajte si na to pokojne aj celú noc.
Keby ste ovocie dali klasicky scediť, výsledok nebude tak dokonale čistý, ak však do takéhoto základu pridáte tretinu čerstvého ovocia, môžete si vyrobiť klasický džem. Šťavu dokážete získať aj pomocou špeciálneho hrnca, ktorý odšťavuje parou.
Vhodný kuchynský riad
Pri príprave pomôcok na zaváranie je dobré vyberať si riad z ušľachtilej ocele, so silným dnom, na ktorom sa vám ovocie nebude pripaľovať, prípadne riad s teflónovou vrstvou. Môžete použiť aj klasické smaltované hrnce s dokonale rovným dnom, ale tu je riziko, že biele smaltované hrnce sa môžu časom zafarbiť.
Ak nemáte špeciálnu zaváraciu nádobu, na zaváranie si môžete vyčleniť jeden široký hrniec, ktorý nebudete používať na nič iné, aby zaváraniny nestiahli do seba pachuť iných jedál. Akýkoľvek riad budete mať, mal by byť odolný voči kyselinám, ktoré je v ovocí. Pomôcť pri práci môžu aj silikónové nástroje, ktoré neprijímajú pachy, alebo nerezové naberačky či cedidlá.
Nebojte sa nových chutí
Možno si predstavíte najskôr klasické zavárané čerešne, jablká, hrušky, marhuľový a jahodový džem a nakladané uhorky, ale kombinácií je toľko, že je škoda takto úzko obmedziť zaváracie možnosti.
Zo sladkých tipov spomeňme napríklad skvelú kombináciu jahôd a rebarbory, ovocie sa výborne hodí dokopy aj s kvapkou alkoholu – skúste napríklad broskyne s amarettom alebo slivky s rumom. V rámci slaných zaváranín skombinujte papriky, uhorky a paradajky či kapustu s kôprom. Znamenite chutí prílohová červená kapusta s vínom, jablkami a brusnicami.
Foto: Dedoma