10 tipov, ako sa v domácnosti treba správne starať o chladničku
Chladnička je základným kameňom každej kuchyne a život bez nej si prakticky nemožno predstaviť. Preto je dôležité nezanedbávať jej údržbu. Pozrite sa na desať praktických tipov, ako o chladničku starať a predĺžiť tak jej životnosť.
Udržiavajte chladničku plnú
Pre správnu funkčnosť chladničky je ideálne, keď je naplnená asi na 70 percent. Ak je prázdna, spotrebuje viac energie na chladenie, navyše chladné potraviny udržiavajú v nej stabilnú teplotu a znižujú celkovú spotrebu. Nenechávajte preto svoju chladničku dlho prázdnu.
Tesnenie musí byť vždy čisté
Gumové tesnenie na ráme dverí treba udržiavať v čistote. Vinou usadených nečistôt alebo dokonca porušenia tesnenia vniká dovnútra viac tepla, čím sa opäť zvyšuje spotreba elektrickej energie. V záhyboch tesnenia sa takisto usádza veľké množstvo baktérií.
Správne umiestnenie je základ
Pre chladničku je ideálna ani veľmi chladné, ani príliš teplé miesto. S každým stupňom prostredia nad 20 °C totiž zvýšite spotrebu o 4-6 percent. Dôležitý je tiež dostatočný priestor okolo spotrebiča, najmä vzadu, odkiaľ chladnička odvádza najviac tepla. Nechajte preto odstup od steny najmenej 20 centimetrov.
Tip: Ak plánujete modernú kuchyňu, správnou voľbou pre vás budú vstavané spotrebiče. Pozrite sa napríklad na vstavané chladničky od výrobcu Mora, ktoré elegantne schováte do svojej kuchynskej linky.
Nenechávajte ju dlho otvorenú
Na správnu funkčnosť nikdy nenechávajte príliš dlho otvorené dvere chladničky. Niektoré typy už síce vedia rýchlo znížiť teplotu vo vnútri na tú, akú ste si nastavili, ale každý takýto rýchly výkon chladenia znamená aj viac odobratej elektriny. Správnym a včasným zatváraním dvierok tak môžete ušetriť.
Tip: Moderné chladničky disponujú funkciou AdaptTech, ktorá naruší závan teplého vzduchu zvonku a stráži vnútri stabilné prostredie. Ak si vyberiete niektorú z kombinovaných chladničiek od výrobcu Gorenje, nebudete s otváraním dvierok už mať starosti.
Pozor na teplé jedlo
Nikdy do chladničky nevkladajte teplé jedlo. Vždy je nutné potraviny najprv vychladiť na izbovú teplotu a až potom ukladať dovnútra. Každé teplé jedlo značne zníži chlad v chladničke.
Čistota je pol života
Chladnička plná potravín je miestom, kde sa môžu ľahko šíriť rozličné baktérie. Preto raz za mesiac umyte vnútro trebárs roztokom sava či vodou s octom. Vhodná je aj voda s jedlou sódou – tá vodu zmäkčí a má alkalické vlastnosti, vďaka čomu sa nečistoty dôsledne odstránia.
Pravidelne odmrazujte
Námraza hrubšia ako tri milimetre zvyšuje spotrebu energie až o 80 perc. Ak nemáte chladničku, ktorá si s ľadom poradí sama, nezabudnite jej venovať patričnú starostlivosť a pravidelne vnútorný priestor odmrazujte.
Tip: Uvažujete nad kúpou umývačky riadu? Prečítajte si článok 10 dôvodov, prečo si zaobstarať umývačku riadu.
Zvoľte si ideálnu teplotu
Nastavenie optimálnej teploty v chladničke je veľmi dôležité. Ideálna je 5 °C v priestore chladničky a -18 °C v mrazničke. Podľa druhu spotrebiča sa však teplota v hornej a spodnej časti chladničky a vo dverách líši, niekedy až o desať stupňov.
Pravidelne za chladničkou vysávajte
Na zadnej strane má chladnička kompresor a kondenzátor, ktoré sa musia udržiavať v čistote. Ak chcete, aby vám fungovala čo najdlhšie, raz za čas očistite zadnú časť od prachu.
Používajte na potraviny nádoby
Šíreniu baktérií v chladničke najlepšie predídete tak, že otvorené potraviny budete vždy dôsledne baliť, prípadne ukladať do plastových škatuliek.
Ilustračné foto: Shutterstock