Bylinkovú zahrádku v kuchyni je ideálne urobiť si na jar
Čerstvé bylinky nie sú len súčasťou modernej kuchyne. Ich domáce pestovanie je čoraz populárnejšie. Ako a kde bylinky správne pestovať a na čo všetko ich možno využiť, poradia vám v Hornbachu.
Bylinky sa dajú používať čerstvé aj sušené. Keď preto nestihnete úrodu spracovať, možno ich relatívne dlhý čas skladovať suché. Bylinky majú široké využitie v kuchyni ako korenie, prísada do šalátov alebo napríklad na pizuu. Sú vhodné aj do nápojov, ako sú smoothies alebo koktejly, čo dokazuje veľmi obľúbené mojito pripravované z mäty.
Veľa z nich sa hodí takisto na prípravu rozmanitých čajov, najmä tých liečivých. Mnohé bylinky majú totiž nenahraditeľné liečivé účinky a hojne sa využívajú nielen v alternatívnej, ale dnes už i v modernej medicíne. Môžete ich však aj len usušiť a dovoliť im rozvoniavať vo vašom šatíku, byte či dome. Prečo si teda neurobiť bylinkovú záhradku priamo v kuchyni a mať tak bylinky neustále poruke?
"Ideálnym obdobím na siatie byliniek je jar. Treba s tým začať čo najskôr, lebo dni sa predlžujú a slnečného svitu je čoraz viac. Pri pestovaní byliniek doma sa zamyslite najmä nad voľbou nádoby a miesta jej uloženia. Tovar vyberajte tam, kde vám pomôžu určiť nádobu vhodnú na vaše podmienky. Napríklad v Hornbachu nájdete veľkú ponuku kvetináčov všetkých možných veľkostí aj tvarov," hovorí Dan Brychta, odborník z oddelenia Záhrada v Hornbachu.
Nech si vyberiete akýkoľvek kvetináč či hrantík, najdôležitejšie sú samotné bylinky. Pestovatelia by mali kupovať už predpestované rastlinky, nie však tie zo supermarketu, ktoré sú určené skôr na okamžitú spotrebu. Často sú vysadené v nekvalitnom substráte a krátko po tom, ako ich donesiete domov, ich môže napadnúť pleseň. Výpestky byliniek kupujte tam, kde ich predávajú v dobrej kondícií a optimálne zavlažené.
Ako začať s pestovaním?
Na pestovanie byliniek kúpte vhodnú zeminu s prídavkami rašeliny. Zemina pre doma pestované bylinky by mala byť dobre priepustná a na živiny bohatšia ako pri pestovaní na záhonoch. Vhodné môže byť aj organické hnojivo, ktoré môžete podľa potreby aplikovať raz za dva týždne.
S výberom vhodných hnojív aj substrátov vám poradia v každom záhradníckom centre, v Hornbachu ich navyše majú v bio kvalite. K tomu odporúčame dokúpiť si aj drobné záhradnícke náčinie. Pri pestovaní byliniek využijete záhradnícke nožnice, lopatku aj kolík na sadenie.
Len čo sú bylinky zasadené, treba sa o ne dobre starať. Napriek tomu nie sú na ošetrovanie ani zďaleka také náročné ako ostatné izbové rastliny. Veľa slnka obľubujú také bylinky ako materina dúška, šalvia, oregano, rozmarín či levanduľa a medovka. Tieto rastlinky je dobré zasiať na jar či cez leto. Tieň alebo polotieň je vhodný pre mätu, šťaveľ, trebuľku a ligurček. Ak sa rozhodnete pre pestovanie doma či v skleníku, môžete na siatie zvoliť akékoľvek obdobie a akúkoľvek bylinku.
Praktické rady, ako na bylinky
Bylinky pestované doma majú väčšie nároky než tie, čo rastú na záhone. Vyžadujú síce častejšie zalievanie, ale zároveň nie je dobré ich príliš prelievať. Sami postupne zistíte, koľko vlahy rastlinky potrebujú, aby nestáli vo vode ani neboli suché. Je dobré sa riadiť pravidlom často, ale menej.
Na dno hrantíka môžete dať vrstvu z hrubšieho piesku alebo štrku. To zaručí dostatok vzduchu pre korene a zabráni trvalému podmáčaniu. Bylinky pravidelne oberajte a strihajte. A tu sú ešte štyri rýchle rady D. Brychtu, ako na bylinky:
- Ak môžete, strihajte bylinky tesne pred použitím.
- Zalievajte mierne, ideálne ku koreňom, nie zvrchu kvetináča.
- Odstrihávajte vždy celé výhonky, nie samotné listy. Rastliny tak zostanú dlhšie pekné.
- Kupujte bio kvalitu. K dispozícii sú bylinky, hnojivá aj substrát FloraSelf.
Ak nie ste si istí, ako správne bylinky pestovať, príďte sa pozrieť do Hornbachu na predvádzacie akcie Ako na bylinky. V oddelení Záhrada hobbymarketov pobežia až do 28. marca.
Foto: Hornbach