Grilovacia sezóna pokračuje, predĺžiť si ju môžeme na celý rok

12.09.2014, Katarína Weberová | Interiéry, domácnosť

Grilovanie je obľúbenou formou prípravy jedál, najmä počas letnej sezóny. Viete však, že klasické záhradné grilovanie, ako ho poznáme, môže byť za určitých okolností aj škodlivé?

Pripaľovanie mäsa na vysokom plameni a odkvapkávanie prebytočného tuku do ohniska nie je zdravé. Uvoľňujú sa tak karcinogénne látky, ktoré vzápätí kontaminujú pripravovaný pokrm. Zdravšiu formu grilovania umožňuje elektrický či kontaktný gril. Ak to so zdravým stravovaním myslíte vážne, vyberajte si tiež na grilovanie chudé mäso či ryby. Najzdravším jedlom vašej kuchyne sa tak môže stať grilovaný losos so zeleninovým šalátom. Výhoda na nezaplatenie, keďže kontaktný gril môžete využívať celoročne, bez ohľadu na počasie.

Gorenje-grilovanie-1-X.jpgGorenje-grilovanie-2-X.jpg

Zeleninu, huby, mäso každého druhu alebo ryby ugrilujete šetrne a so zachovaním výživových hodnôt jedál v kontaktnom grile Gorenje KR1800KDP. Znamenité chute grilovaných špecialít ako z pravého roštu vytvoríte pomocou piatich teplotných stupňov, na platniach s odolným teflónovým povrchom. Či svieti slnko, prší alebo sneží, kontaktný gril je vždy k dispozícii. Navyše nemusíte zakaždým zháňať drevené uhlie či brikety na rozkúrenie.

Gorenje-grilovanie-3-X.jpg


Užitočné tipy

Mäso pred grilovaním vyberieme z chladu aspoň 30 minút vopred.
Gril treba najskôr poriadne rozohriať, pričom teplotný stupeň volíme podľa druhu grilovanej potraviny.
Počas grilovania nepicháme do mäsa vidličkou, obraciame ho kliešťami, aby z neho zbytočne nevytiekla šťava.
Ryby je najlepšie grilovať vcelku, keďže majú veľmi jemné mäso.
Chrumkavosť a krehkosť zeleniny uchováme jej namočením na 15 minút do studenej vody. Jemnú zeleninu, trebárs baklažán alebo cuketu, pred grilovaním potrieme olivovým olejom.
Ak sa rozhodneme mäso namarinovať, osvedčenou klasikou, aká nikdy nesklame, je kombinácia oleja, horčice, cesnaku a papriky. Vhodnou bylinkou na doplnenie a získanie arómy je tymián, bazalka, oregano či rozmarín. Mäso marinujeme minimálne 12 hodín.

Odporúčané časy grilovania pokrmov v kontaktnom grile:
kuracie krídelká – 30 až 40 minút,
kuracie prsia – 8 až 12 minút,
celé kurča – 120 až 160 minút,
hovädzí a bravčový steak – 10 až 12 minút,
ryby celé – 15 až 20 minút,
rybie filé – 5 až 10 minút,
baklažán či cuketa – 8 až 10 minút.


Ako si grilovanie uľahčiť?

Gorenje-grilovanie-4-X.jpgMäso, syry či chlieb nakrájate pomocou výkonného krájača potravín Gorenje R606E v nerezovom vyhotovení. Jeho ostrá čepeľ je takisto z nerezu, preto sa nemusíte obávať jej hrdzavenia. Tento šikovný pomocník dokáže krájať potraviny podľa potreby na plátky v hrúbke do 15 milimetrov.

Gorenje-grilovanie-5-X.jpgAko príloha ku každému druhu grilovaného mäsa je jednoznačne vhodná zelenina. Plne nahradí varené či pečené zemiaky. Zeleninový šalát z uhorky, papriky, paradajky, mladej cibuľky, doplnený kockami balkánskeho syra, prípadne olivami, je obľúbenou a zdravou pochúťkou. Tento pravý šopský šalát pripravíte s použitím mini sekáča Gorenje S400B, ktorý je vybavený sklenenou nádobou a má veľmi ostré a pevné sekacie nože. Ovláda sa jednoducho. Za pár sekúnd vyčaruje dokonale nasekanú zeleninu, ale aj orechy, ovocie či vajíčko. Zafúľané príslušenstvo sekáča sa dá umyť aj v umývačke riadu.


Špeciálny tip na dochutenie

Hrianky s cesnakom sú osvedčená a veľmi chutná klasika. Jemnejšiu a lahodnejšiu chuť však získate grilovaným cesnakom. Grilujte ho dovtedy, kým pokiaľ nezíska hnedú farbu, čo je približne desať minút. Potom ho olúpte a potrite ním hrianku, pečivo alebo chlieb podľa chuti. Ďalšie tipy a recepty možno nájsť TU.

Foto: Gorenje

Podobné články