Prírodné vitamíny si doma nasušte do zásoby na zimu už dnes

13.08.2014, Katarína Weberová | Interiéry, domácnosť

Leto je v plnom prúde, úroda v záhradách dozrieva. Police v komorách sa postupne zapĺňajú domácimi kompótmi, lekvármi a ďalšími dobrotami, ktoré nám počas chladného obdobia pripomenú leto.

Susenie-Gorenje-4-X.jpgSušenie je ďalšou možnosťou, ako si v zime dopriať letné plody z domácej produkcie. Vedeli ste, že v šetrne usušenom ovocí je dostatok vitamínov A, B, železo, horčík a vápnik a je tiež bohatým zdrojom vlákniny či antioxidantov?

Domáce sušenie poznajú najmä hubári, ani oni sa však už nemusia obávať "nekonečného", niekoľko dní trvajúceho procesu. Pomocou sušičky potravín si nasušíte huby, ovocie, zeleninu či bylinky za niekoľko hodín. Aj odborníci na výživu odporúčajú sušené ovocie ako chutný doplnok zdravého stravovania.

Sladká intenzívna chuť sušeného ovocia môže vzbudiť pochybnosti o jeho vplyve na zdravie. Sladkosť dodáva fruktóza a glukóza, ktoré sú zdravšie ako biely rafinovaný cukor a tiež ľahšie stráviteľné. Preto sa v rozumnej miere konzumácie sušených plodov netreba obávať. Aj v menšom objeme sú zdrojom živín. Napríklad sušené brusnice dokonca obsahujú viac antioxidantov ako čerstvé.


Sušenie na piatich podnosoch

Na domáce sušenie je vhodné vybrať si sušičku s veľkým objemom a nastaviteľnou teplotou. Výkonná sušička potravín Gorenje FKD 24 DW je vybavená piatimi veľkými, výškovo nastaviteľnými podnosmi na sušenie. Ich rozmerová veľkosť (priemer 31 centimetrov) poskytuje dostatok priestoru pre ovocie, zeleninu aj mäso, a to ij vo väčších kúskoch či plátkoch.

Podnosy navyše možno demontovať, vďaka čomu sa dajú bezproblémovo čistiť. Zároveň je zachovaná variabilita pri rozmiestňovaní počas sušenia. Sušička potravín sa ovláda veľmi jednoducho pomocou digitálneho časovača s LED displejom, na ktorom možno nastaviť čas a teplotu sušenia od 35 do 70°C.


Ako správne sušiť potraviny v sušičke

Pri sušení všeobecne platí, že čím je potravina mäkšia, šťavnatejšia a dužinatejšia, tým dlhší bude proces sušenia. Prispôsobte tomu taktiež nastavovanú teplotu. Sušenie zeleniny pre nízky obsah cukru prebieha oveľa rýchlejšie ako sušenie ovocia.

Ako ďalej radí Gorenje Slovakia, vždy sušte iba zrelé a zdravé plody, z ktorých odstránite stopky, okvetie a podobne. Bylinky sušte samostatne, majú intenzívnu arómu, ktorou by napáchli ostatné sušené plody. Počas sušenia je vhodné kontrolovať plody každú hodinu a pri zistení nerovnomerného sušenia premiestniť podnosy podľa potreby. Správne usušený plod po stlačení nepúšťa žiadnu šťavu.


Zopár užitočných rád

 Hrozno alebo slivky pred sušením nerozkrajujte, sušte ich celé.
 Sušené marhule sú vhodné najmä pre ľudí s vysokým krvným tlakom a srdcovo-cievnymi ochoreniami.
 Na zachovanie pôvodnej farby ovocia ho namočte pred sušením do vody s citrónovou šťavou.
 Sušenú koreňovú zeleninu možno veľmi rozumne využiť pod mäso, do polievok alebo dokonca na prípravu domácej vegety.
 Nakladané sušené paradajky do cestovín si môžete pripraviť i doma. Stačí ich usušiť a zaliať olivovým olejom, prípadne pridať oregano či cesnak na dochutenie.


Ako správne skladovať sušené potraviny

 Usušené potraviny skladujte v dobre uzatvárateľnej nádobe, nie však v kovovej.
 Pozor na teplotu sušených dobrôt pri ukladaní do nádob! Dávajte ich tam až po vychladnutí.
 Na bylinky postačia aj bavlnené vrecká.
 Naplnené nádoby skladujte na suchom, tmavom a chladnom mieste. Sušené plody si tak uchovajú svoje vitamíny a aromatické látky. Optimálna teplota skladovania je 15 °C alebo nižšia.
 Týždeň po uskladnení skontrolujte obsah vlhkosti pokrmu. Ak vlhkosť trvá, pokrm vysušte, inak by sa časom pokazil.

Foto: Gorenje Slovakia

Podobné články