Slané i sladké pohostenie vyčaríte pre návštevu jedným ťahom

25.08.2014, Katarína Weberová | Interiéry, domácnosť

Návštevy priateľov a známych sú príjemným spestrením letného večera na terase či balkóne. Sedíte pri fľaške čohosi dobrého, ženy preberajú novú módu, chlapi tradične komentujú šport vo svete.

Pohostenie býva podstatnou súčasťou takéhoto posedenia. Možno si pritom doma už hovoríte, že by ste azda mohli pre návštevu konečne vymyslieť niečo originálne a nevšedné, no zároveň časovo nenáročné.

Mora-rucny-slahac-1-X.jpgPríprava chlebíčkov na zasýtenie či koláča ako maškrty vám nemusí trvať dlho. Stačí sa vynájsť a mať poruke praktický ručný šľahač. Tento malý domáci pomocník je veľmi všestranný a navyše nezaberá veľa miesta v porovnaní s inými spotrebičmi. Ručný šľahač Mora MRP 350 X má vo výbave dve extra silné šľahacie metly a hnetacie háky, vašu kuchyňu oživí elegantným nerezovým vzhľadom v kombinácií s čiernym plastom.

Tradičné chlebíčky s vajíčkom či cesnakové jednohubky nahraďte bagetkou s lahodnou lososovou nátierkou. Na jej prípravu budete potrebovať:

 150 g masla
 250 g údeného lososa
 100 ml smotany na šľahanie
 1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy
 štipku cukru
 štipku mletej sladkej červenej papriky
 soľ
 mleté biele korenie

Vyšľahané maslo a smotanu zamiešajte do pomletého údeného lososa. Dochucujte podľa chuti soľou, korením, cukrom a citrónovou šťavou. Na záver odporúčame nátierku vyšľahať, nielen pomiešať. Dosiahnete tak jemnejšiu konzistenciu a intenzívnejšiu chuť.

Sladké pokušenie v podobe smotanového nepečeného koláča pripravíte za pár minút. Nachystajte si:

 6 balení kakaových BeBe keksov
 2 smotany na šľahanie
 5 lyžíc cukru
 4 kyslé smotany
 4 ks vanilkového cukru
 kakao

Mora-rucny-slahac-2-X.jpg

Smotanu na šľahanie vyšľahajte s cukrom a postupne pridávajte kyslé smotany, v ktorých už máte rozmiešaný vanilkový cukor. BeBe keksy poukladajte jeden vedľa druhého na plech, potom ich pokryte nachystanou plnkou. Postup niekoľkokrát zopakujte podľa možnosti, ako posledná by však mala ísť vrstva plnky. Takto prichystaný koláč dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním ho celý posypeme kakaom.

A keď už budete rozbehnutí, pripravíte rýchlo aj šľahaný tvarohový krém s jahodami, ktorý ocenia tak najmenší, ako aj najnáročnejší hostia. Na tento rýchly a zdravý dezert budete potrebovať:

 150 g tvarohu
 1 biely jogurt
 1 vanilkový cukor
 čerstvé jahody alebo 1 polievkovú lyžicu jahodového džemu
 1 čajovú lyžičku posekaných nepražených mandlí

Tvaroh vyšľahajte spolu s jogurtom a vanilkovým cukrom, potom vmiešajte jahodový džem alebo rozmixované jahody. Zmes naservírujte do misiek, posypte posekanými nepraženými mandľami a ozdobte čerstvými jahodami. Dezert stuhne v chlade do 20 minút.

Viac informácií možno nájsť na tomto odkaze.

Foto: Mora

Podobné články