Uvažujete si zariadiť novú kuchyňu? Poradíme vám, ako na to
Kuchyňa je jednou z častí domácnosti, ktorá musí slúžiť dlhé roky. Zariadiť ju pritom nie je lacný špás. Mala by byť aj nadčasová, aj praktická, a tak si ju treba starostlivo naplánovať. O štýle kuchyne môžu rozhodovať emócie, o jej usporiadaní rozum.
Prvý krok: meter a pôdorys
"Ešte kým sa vyberiete do kuchynského štúdia, vezmite si meter, papier, ceruzku a nakreslite si pôdorys priestoru, kde budete kuchyňu mať," radí Filip Císař, vedúci Kuchynskej akadémie v obchodnej sieti xxxLutz.
Základným ukazovateľom sú rozmery miestnosti a jej dispozičné riešenie (dvere, okná). Tie určia, či si zaobstaráte kuchynskú linku v tvare U, L alebo obyčajného I, prípadne či bude možná inštalácia napríklad kuchynského ostrovčeka. Rovnako dôležité sú aj údaje o prívode vody, elektriny, plynu, ako aj o odvetrávacom potrubí k digestoru, ktoré by tiež mali byť zaznamenané na pláne.
Druhý krok: kuchynské štúdio
So základným plánom pôdorysu kuchyne môžete zamieriť do kuchynského štúdia. "Tu vstupujú do hry individuálne požiadavky majiteľa alebo osoby, ktorá bude v kuchyni tráviť väčšinu času. Výška pracovnej dosky sa plánuje podľa výšky a preferencií toho, kto bude kuchyňu používať. Pracovná plocha, úložný priestor a vybavenie zasa podľa počtu členov domácnosti," hovorí F. Císař.
Ten, kto preferuje moderný, jednoduchý, čistý dizajn alebo vidiecky štýl s rozličným výberom farieb, materiálov (najmä dreva a jeho imitácií) a s lištami na dvierkach, by mal zvážiť, koľko peňazí mieni do kuchyne investovať. Od toho sa bude odvíjať nielen materiál kuchynských skriniek, ale aj počet možných pomôcok a praktických pomocníkov.
Dnešné kuchyne ponúkajú flexibilné kombinácie jednotlivých komponentov, ako aj napríklad stmievateľné dotykové osvetlenie dômyselne usporiadaných skriniek a dvierok. V hre sú aj zabudované elektrické zásuvky, úpravy vnútorného rozmiestnenia jednotlivých prvkov, organizéry, zabudované koše na triedený odpad (zvyčajne pod drezom), výsuvné police alebo skrinky, široké spodné zásuvky, karusely a ďalšie funkčné prvky.
Tretí krok: štýl a pravidlo dvoch farieb
Okrem minimalistického vzhľadu (ideálne hladké dvierka bez úchytiek) a čistých línií si moderná kuchyňa zakladá na funkčnosti a vzdušnosti. Tu kraľujú predovšetkým lamináty, ale aj kompozitné drevo (alebo masívne drevo – najmä pri dvierkach). Všetky sa dajú kombinovať s prírodnými materiálmi alebo imitáciami prírodných materiálov, ako je sklo, mramor alebo kameň.
Stačia dva odtiene – a kuchyňa pôsobí puristicky a elegantne. Škála farieb je však vďaka novým technológiám takmer nekonečná. Biela a sivá sú stále na vrchole farebných kombinácií, ale svoje miesto sa snaží získať aj limetková alebo exkluzívna červená, prípadne – najmä v prípade kuchýň vo vidieckom štýle – rozmanité odtiene dreva. Tie vzbudzujú pocit pohody, bezpečia, útulnosti a nostalgie. S týmto štýlom sa spájajú aj rozličné lišty alebo ozdobné či porcelánové úchytky.
Štvrtý krok: pracovná doska
Laminátové pracovné dosky sú najobľúbenejšie – vďaka svojej odolnosti, jednoduchému ošetrovaniu, variabilite farieb či vzorov a v neposlednom rade aj zásluhou príjemnej ceny.
"Veľmi dobre sa darí aj kompozitnému alebo umelému kameňu a dnes aj kompaktnému laminátu, čiže kompaktu. Je veľmi odolný a dá sa použiť aj ako obklad na zadnú stranu pultu. Oproti pracovným doskám z dreva alebo kameňa, ktoré treba starostlivo udržiavať a byť pri práci na nich opatrnejší, sú tieto nové materiály podstatne vhodnejšie," pokračuje F. Císař.
Každý, kto často varí, vie, aké ťažké je udržať zadnú stranu kuchynskej linky čistú. Preto je praktické obložiť ju ľahko umývateľným materiálom, ideálne bez škár, čo výrazne uľahčuje a urýchľuje údržbu. Môžete si vybrať špeciálne tvrdené sklo, ktoré nemá póry a neabsorbuje nečistoty ani pachy, alebo už spomínané lamináty či kompaktné lamináty.
Všetky tieto materiály sú dostupné v širokej škále farieb a vzorov, takže ich môžete použiť tak, aby dokonale ladili s vašou kuchyňou. Rustikálne kuchynské linky zvyčajne vyzerajú lepšie s klasickými keramickými obkladačkami.
Základný trojuholník
Pri plánovaní kuchyne sa oplatí staviť na kompaktnosť silného trojuholníka. Varná, umývacia a chladiaca zóna kuchyne by teda mali tvoriť praktický trojuholník, na ktorého pomyselné vrcholy by mal majiteľ dosiahnuť bez toho, aby musel merať dlhú cestu. Ideálna vzdialenosť medzi nimi je zhruba 1,2 metra. Ak na ňu nedosiahnete, skúste sa k nej aspoň priblížiť. Ušetríte si tak vlastné nohy a čas.
Rovnako dôležitý je aj dostatočný úložný priestor. Množstvo a objem miesta na odkladanie vecí sa odvíja od počtu členov rodiny, frekvencie a štýlu varenia v domácnosti. Moderné kuchyne uprednostňujú varnú dosku s integrovaným odsávačom pary, ktorý podporí ich čistý dizajn a zároveň dá priestoru pocit väčšej vzdušnosti.
Príprava a zmontovanie kuchyne
Ak máte jasnú predstavu o tom, čo by ste chceli, môžete si skúsiť navrhnúť svoju vysnívanú kuchyňu sami pomocou online 3D plánovača, ktorý nájdete na stránke xxxlutz.sk. Taktiež sa dajú využiť i služby kuchynských dizajnérov. Stačí si rezervovať stretnutie – osobne v obchodnom dome alebo prostredníctvom online rezervačného systému.
Dizajnéri vytvoria finálnu vizualizáciu kuchyne presne podľa vašich predstáv. Po podpísaní kúpnej zmluvy si dohodnete návštevu geodeta, ktorý u vás doma všetko zmeria laserom, prenesie údaje do tabletu a poskytne dizajnérovi všetky parametre miestnosti na milimeter presne.
Po vyhotovení kuchyne príde montážny tím xxxLutz. Zmontuje objednanú kuchyňu, zapojí elektrické spotrebiče, ktoré aj skontroluje, a zároveň po sebe uprace. Potom už stačí len zapnúť sporák a pustiť sa do varenia.
Foto: xxxLutz