Vianoce by neboli Vianocami bez omamnej vône medovníkov

30.11.2015, Zuzana Božeková | Žena, deti, rodina, zdravie

Medovníky neodmysliteľne patria k slovenským Vianociam. Tak ako stromček, kapor alebo koledy. Krásne zdobené medovníčky sa stali tradíciou, a preto by nemali chýbať na žiadnom vianočnom stole.

Medovníky navyše krásne rozvoňajú celú domácnosť a vytvoria tú pravú vianočnú atmosféru. Do ich prípravy ľahko zapojíte aj deti alebo partnera. Prinášame vám netradičný recept na plnené medovníky, ktoré určite stoja za vyskúšanie. S ich prípravou vám pomôžu rúry Gorenje, ktorých inovatívne funkcie šetria čas s pečením aj upratovaním.

Medovniky-Gorenje-6-X.jpg


Čo treba na prípravu plnených medovníkov?

Cesto:
500 g hladkej múky (T-650)
200 g medu
160 g práškového cukru
90 g masla
2 vajcia
1 kávová lyžička sódy bikarbóny
1 polievková lyžica perníkového korenia

Plnka:
150 g mletých vlašských orechov
100 g práškového cukru
2 vajcia
1 kávová lyžičky maizény


Postup

Medovniky-Gorenje-3-X.jpgPreosiate suroviny – múku, cukor, koreniny a sódu, dajte do misky, malú časť si odložte bokom. Vo vodnom kúpeli zohrejte med a pomaly doň primiešajte maslo, vajcia a sypké suroviny. Všetko zmiešajte a vypracujte cesto. Malo by byť hladké a nie príliš tuhé. Cesto na noc odložte a dôkladne zakryte. Na druhý deň ho vyvaľkajte na hrúbku asi 3 až 4 milimetre, pričom použite odloženú časť múky. Vzápätí povykrajujte jednotlivé tvary.

Na plnku vyšľahajte vajcia s cukrom a potom primiešajte mleté orechy a maizenu. Pomocou dvoch lyžičiek dávkujte plnku na vykrojené medovníčky a prikryte ďalším medovníkom.

Na plech si pripravte papier na pečenie. Naplnené medovníky ukladajte na pripravený plech s dostatočnými medzerami medzi sebou. Pred pečením ich ešte potrite rozšľahaným vajíčkom a krátko pečte v rúre vyhriatej na 160 °C. Správne upečený medovník je ľahký a vysoký, po rozlomení má zlatistú farbu.

Medovniky-Gorenje-4-X.jpg   Medovniky-Gorenje-5-X.jpg

 Praktická rada: nepoužívajte všetku múku naraz, lež pridávajte ju postupne, aby ste dosiahli správnu hustotu pripravovaného cesta


 

Šikovné rady pre každú gazdinku

Pri pečení používajte zásadne iba preosiatu hladkú múku, čerstvé vajcia a tekutý med. Nezabudnite cez sitko preosiať aj zomleté koreniny a jedlú sódu. Nikdy nepoužívajte všetku múku naraz, ale pridávajte ju postupne, aby ste dosiahli správnu hustotu pripravovaného cesta. Medovníky možno upiecť veľmi rýchlo, potrebujú byť v rúre iba 10 až 15 minút. Aby vám neprihoreli a nemali nepríjemnú horkastú chuť, často ich počas pečenia kontrolujte pohľadom.

Medovniky-Gorenje-1-X.jpg


Ako po vianočnom pečení vyčistiť rúru?

Pred začiatkom čistenia odpojte spotrebič od siete a nechajte ho vychladnúť. Predný kryt rúry čistite výlučne tekutými čistiacimi prostriedkami bez abrazívnych častíc. Na tento hladký povrch používajte suchú jemnú handričku. Na záver predný kryt opláchnite vodou. Na čistenie krytu vyrobeného z nehrdzavejúcej ocele použite iba mydlovú vodu a mäkkú špongiu. Hliníkové povrchy vyčistíte bez akéhokoľvek poškodenia špeciálnymi čistiacimi prostriedkami určenými na tento účel.

Vnútro rúry čistite pomocou špeciálnych čistiacich prostriedkov, ktoré dokážu odstrániť aj silné mastnoty a pripáleniny. Pozor, vonkajšie povrchy by sa nemali dostať do kontaktu s týmto prípravkom, inak sa môžu poškodiť.

Rúru možno vyčistiť aj bez použitia "chémie" a podporiť tak ekologické správanie. Čistenie bez toho, aby ste pohli čo i len prstom, umožňuje pyrolytická rúra Gorenje BOP789S41X s využiteľným objemom 75 litrov a s dotykovým elektronickým ovládaním. Medzi programami, ktoré ponúka, nájdete samočistiaci program pyrolýzy. Ten pôsobením vysokých teplôt v rúre doslova spáli všetky nečistoty na popol a vy si zatiaľ môžete po pečení oddýchnúť a ochutnať vlastné medovníčky.

Medovniky-Gorenje-7-X.jpg

Medovniky-Gorenje-8-X.jpg

 Rúra sa dokáže vyčistiť aj sama. Umožňuje to pyrolytická rúra Gorenje BOP789S41X s využiteľným objemom 75 litrov a s dotykovým elektronickým ovládaním (na spodnej snímke(.


 

Foto: Gorenje

Podobné články