Počet firiem s českým vlastníkom sa na Slovensku postupne zvyšuje

13.05.2019, SITA | Správy z ekonomiky

Pozícia Čechov, Maďarov a Rakúšanov ako najväčších zahraničných vlastníkov slovenských firiem je neohrozená. Česi však oproti ostatným krajinám v poslednom čase výrazne zvyšujú náskok v počte firiem, ktoré v SR ovládajú.

Od začiatku roku 2019 na Slovensku vzniklo 856 nových firiem s českým vlastníkom v pozadí, čo je viac než 8-percentný nárast v porovnaní s vlaňajškom. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode.

"Záujem českých podnikateľov o slovenský trh výrazne rastie. Potvrdzuje to aj naša posledná analýza, v ktorej sme skúmali vývoj zahraničných vlastníkov slovenských firiem za posledné tri roky. Medziročne na Slovensku pribudlo až 856 nových podnikov riadených českým majiteľom. Na porovnanie, v roku 2018 sme evidovali nárast o 484 spoločností riadených českým vlastníkom," hovorí analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Expanzia na slovenský trh je pre českých podnikateľov jednoduchšia ako pre podnikateľov z iných krajín. Podľa Bisnode za to môže tak spoločná história oboch štátov, ako aj takmer nulová jazyková bariéra, ktorá výrazne pomáha pri administratíve v podnikaní. "Za nárastom českého kapitálu na Slovensku vidíme tiež zaujímavé hospodárske prostredie a potenciál rastu. Atraktívne prostredie sa napokon potvrdilo aj v prípade zahraničných vlastníkov zo všetkých krajín v rebríčku top 10 najväčších zahraničných vlastníkov, ktorí sa rozhodli založiť firmu na Slovensku. Pokles počtu subjektov sme nezaznamenali ani pri jednom z nich," dodáva P. Štěpánová.

Česi na Slovensku podľa najnovších údajov vlastnia 11 197 spoločností. V poradí druhí Maďari riadia na Slovensku aktuálne 10 615 podnikov a od minulého roku si pripísali na konto 387 nových slovenských firiem. Top trojkou medzi vlastníkmi sú Rakúšania. Ich počet na Slovensku je však neporovnateľne nižší ako v prípade Čechov či Maďarov. Rakúšania majú v SR aktuálne podiel v 3 948 subjektoch, čo je medziročne o 44 podnikov viac.

Podobné články