Británia je napriek brexitu hlavnou destináciou investícií vo svete

15.04.2019, SITA | Správy z ekonomiky

Spojené kráľovstvo napriek neistote súvisiacej s brexitom je podľa prieskumu poradenskej a účtovníckej firmy EY hlavnou destináciou investícií vo svete.

Veľká Británia sa na prvú priečku dostala prvýkrát v desaťročnej histórii prieskumu EY a predbehla Spojené štáty americké, ktoré si prvenstvo udržiavali od roku 2014. Pokles libry po referende z júna 2016, v ktorom Briti odhlasovali odchod z Európskej únie, viedol k tomu, že majetok v Británii zlacnel. Steve Krouskos, podpredseda správnej rady EY, pritom poznamenáva, že Británia zároveň zostáva "otvoreným prostredím pre zahraničných investorov".

Vzhľadom na značnú neistotu súvisiacu s budúcnosťou britskej ekonomiky Spojené kráľovstvo v rebríčku zahraničných investícii z dielne EY najprv kleslo a v októbri 2016 bolo až na siedmom mieste. V uplynulých rokoch sa však v Británii uskutočnilo množstvo významných investícií. Patrí k ním kúpa satelitnej televízie Sky spoločnosťou Comcast zhruba za 30 miliárd libier (GBP; 34,76 mld. eur) a prevzatie firmy Costa Coffee spoločnosťou Coca-Cola bezmála za 4 mld. GBP (4,63 mld. eur).

Globálny záujem o fúzie a akvizície je na desaťročnom maxime, uviedla ďalej EY, pričom 59 percent podnikov plánuje na budúci rok nejakú akvizíciu. Pred rokom to plánovalo iba 52 perc. firiem oslovených v prieskume EY. Toto zlepšenie je v protiklade so spomaľovaním globálnej ekonomiky. S. Krouskos dodáva, že nálada manažérov spoločností je lepšia, ako naznačujú prognózy v oblasti ekonomického rastu.

Prieskum EY sa uskutočnil na vzorke 2 900 vysokopostavených manažérov zo 47 krajín sveta počas februára až marca 2019.

Podobné články